Tam Tahıllar Buğday, Arpa, Yulaf, Çavdar, Mısır gibi tahıl tanelerinin kabuklarında insan sağlığı için gerekli mineral ve lifleri içerirler. Beyaz ekmek çeşitlerinde ise tahılın kabuğu traşlanarak lezzetli hale getirilen un, bol miktarda nişasta ve az miktarda bitkisel protein içeren kof bir enerji deposudur. Tahılın kabuğunun traşlanması, ekmekte besin değeri taşıyan herşeyi yok eder.
Tahıllar Vitamin Deposu
Tam tahılların içinde B 1-2-3-5-6-12 gibi B grubu vitaminler ve bilinen en kuvvetli antioksidan olan Vitamin E ve Folik Asit gibi vitaminler bulunur. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarından koruyucu özellikleri bilinen Magnezyum, kan yapımında önemli bir rolü bulunan Demir, iştahı azaltan Krom ve Çinko gibi mineraller vardır.
Tam Buğday Ekmeği ile Kepek Ekmeği Bir Değil
Tam Buğday ekmeği tamamen doğal olmasının yanısıra, besleyici değeri yüksek ve uzun süre tokluk hissi vermesi nedeniyle tercih edilmektedir. Kepek ekmeği ile tam buğday ekmeğinin birbirine karıştırılmaması gereklidir. Kepek ekmeği beyaz una sonradan ilave edilen kepekle yapıldığından tam tahılla aynı özellikleri gösterememektedir. Sürekli kepek ekmeği tüketimi kansızlık ve kalsiyum emilimini durdurması nedeniyle özellikle büyüme çağındaki çocuklar ve yaşlılarda olumsuz sonuçlara sebep olabilmektedir.
Ekmeksiz Diyet Zararlı
Ekmeksiz diyet uygulamak metabolizmayı bozarak vücudu tahrip eder. Dolayısı ile tam buğday ekmeği tüketmek enerji oranı düşük fakat vücudun ihtiyacını karşılayıcı çok önemli bir unsurdur. Bu açıdan bakıldığında diyet için en uygun seçim tam buğday ekmeğidir.
Tam tahıl ekmeklerinin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz. Tam tahıl ekmekleri içlerinde bulundurdukları birçok tahıl tanelerinden dolayı (Keten Tohumu, Ayçekirdek içi, Susam) dışarıdan alınması zorunlu , sağlık için gerekli olan Omega 3 ve Omega 6 yağlarını içerirler. Keten Tohumu Omega 3 olarak bilinen yağların en büyük iki kaynağından biridir. Ayçekirdeği içi ise Omega 6 yağlarını içerir. Omega 6 yağlarının kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Susam ise yine iyi kolesterol olan Oleik Asit’ten zengin yağlı bir tohumdur. Ayrıca susamın içinde bulunan selenyum kuvvetli bir antioksidan olup bağışıklık sistemini güçlendirir.